2024 April 18, Thursday
Főoldal  //  Települések  //  Települések  //  Érdemes odafigyelni a szmogriadóhoz kötődő intézkedésekre és tájékoztatásokra
24
Jan 2017
PDF
Print
E-mail

Ahogy Európa-szerte is érzékelhető, az utóbbi napokban Magyarország területén is megemelkedett a levegő kisméretű szálló por (PM10 részecske) szennyezettsége. A magasabb levegőszennyezettség a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár fokozott egészségi kockázattal. Számukra javasolt, hogy kerüljék a szabadtéren történő tartózkodást, aktív testmozgást.

Javasolt a szabadtéri tartózkodást és szellőztetést a déli, kora délutáni órákra időzíteni. A káros egészségi hatások hatékonyan kompenzálhatóak  a folyadék bevitel növelésével és több antioxidánst tartalmazó étel fogyasztásával.

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető. Ezért kérjük, lehetőség szerint használják kevesebbet gépjárműveiket, térjenek át tömegközlekedésre. Aki teheti, ne fűtsön szilárd tüzelőanyaggal, használja gázüzemű berendezését, vagy korlátozza a szilárd tüzelőanyag felhasználását! A hulladék égetése szigorúan tilos! Kérjük, kövessék figyelemmel a helyi önkormányzatuk szmogriadó intézkedéseit, tájékoztatását!

A hétvégén az ország szinte minden mérőállomása legalább tájékoztatási küszöbérték feletti szennyezettséget mért. Az előrejelzések szerint a hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás az ország középső részén. A borult, párás területek mellett kevésbé felhős körzetek is lehetnek, és a PM10 értékek is a riasztási határérték körül maradnak, bár átmeneti korlátozott mértékű javulás nem zárható ki.

Ezzel szemben a nyugati megyékben és északkeleten egy gyenge hidegfront hatására keddtől csütörtökig gyakran megélénkül az északi, északnyugati szél és felszakadozhat, csökkenhet a felhőzet, illetve megszűnhet a köd, azokon a tájakon a PM10 mennyisége átmenetileg akár nagymértékben is csökkenhet. A front számottevő csapadékot nem hoz. Péntektől ismét gyengül a légmozgás, jelentősen növekedhet a PM10 mennyisége.


2017. január 24.

Forrás: FM Sajtóiroda


 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*