2024 March 29, Friday
Főoldal  //  Visonta  //  Ipari turizmusra építenének Visontán
22
Jul 2013
PDF
Print
E-mail

Az elmúlt fél évtizedben egymilliárd forintot költöttek a falu fejlesztésére Visontán. Pályázati támogatásokat felhasználva komfortosították a mátrai települést, látványos és egységes faluközpontot hoztak létre. A templom és a községháza közötti részt faragott fahíddal kötötték össze egymással a főúton, amely díszes motívumaival a helyi nagy múltú szőlő- és borkultúra munkafolyamataira emlékeztet.

 

Ennek közelében a történelmi pincesort ismerhetik meg. Az utóbbi időszakban folyamatosan utakat, járdákat újítottak fel, parkokat, pihenőhelyeket létesítettek és virágosítottak. Ezekkel jó alapokat teremtettek a turizmus további fejlesztéséhez. Szarvas László elmondta, hogy Visonta külterületén található Mátrai Erőművet, hazánk második legnagyobb villamosenergia szolgáltatóját évente több ezer érdeklődő keresi fel. Lényegében erre az ipari turizmusra kívánják építeni a következő időszak gazdaság- és idegenforgalmi fejlesztéseit a községben.

Négy fontos beruházást valósítanak meg, várhatóan egymilliárd forint értékben annak érdekében, hogy akik az erőműhöz látogatnak a helyi nevezetességekkel is megismerkedhessenek. Cél, hogy több napos tartózkodásra alkalmas helyi szállást is biztosítsanak az érdeklődőknek. A beruházásokhoz az önerő mellett támogatásért is pályáznak. Az első fejlesztés keretében - a falu központjában - ötven férőhelyes szállodát és négyszáz adagos konyhát létesítenek. Ezzel a faluba érkezők mellett, a Visontán élők szociális- és közétkeztetési feladatait is ellátják. Ezt követi a falu méreteihez igazodó kültéri élményfürdő építése, ahol egyszerre nyolcvan vendég pihenhet majd. A családoknak, a gyerekeknek csúszdát is létesítenek, akik pedig melegebb vízre vágynak pezsgőfürdőben lubickolhatnak. A legnagyobb fejlesztés egy turisztikai látogatóközpont kialakítása lesz, ahol a visontai lignitbányában korábban talált mamutcsontokra utalva időutazásra invitálják majd az érdeklődőket. Különleges látványt nyújtva, egykor élt és rekonstruált mamutot mutatnak be a közönségnek, emellett 3D-s mozit működtetnek, felidézik a falu- a bánya-, az erőmű történetét. A negyedikként egy jelenleg meglevő gépjavító műhely teljes korszerűsítésével öko-piac kialakítását teszi lehetővé. Az épületnek különleges homlokzatot terveznek, kőbe- és fába faragott zöldség és gyümölcs kompozíciókkal. Az ott árusításra kerülő termékeket a helyi termelők biztosítják majd.

Az említett fejlesztésekkel a következő években még élhetőbb, európaibb faluvá válhat Visonta. Ez látványosságokban, szolgáltatásokban, rendezettségben is megmutatkozik majd. Mindezek mellett a helyi borokra és gasztronómiai kínálatra is építenek a jövőben a faluban. Így - többek között - a helyi recept alapján készülő úgynevezett "vízen kullogó" sütemény bemutatására és népszerűsítésére. Azt tervezik, hogy ezt a palóc ételt a Mátrai Múzeumok Éjszakájának programsorozatába illesztve a Visontára látogató turistáknak is sütik, illetve kóstolásra ajánlják nekik.

2013. július 22.

Forrás: www.turizmusonline.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*