2024 June 23, Sunday
Főoldal  //  Európai Információs Pont  //  Európai Stratégiai Befektetési Alap Kelet-Európában
19
Jun 2017
PDF
Print
E-mail

Az ESBA egyik legfontosabb jellemzője, hogy nincsenek regionális vagy ágazati kvóták, hanem a projektek támogatása a kereslethez igazodik. A Bizottság mindazonáltal szintén úgy véli, hogy a földrajzi lefedettség tovább javítható. E célból több eszköz áll rendelkezésre, például az ESBA és más uniós források – köztük az európai strukturális és beruházási alapok (esb-alapok) – együttes felhasználása, beruházási platformok létrehozása (pl. nemzeti, regionális vagy határokon átnyúló szinten), valamint az Európai Beruházási Tanácsadó Platform célzottabb tájékoztatási tevékenysége.


Egy tavaly júniusi értékelés a felmerülő kérdéseket és azok válaszait gyűjötte össze, melyek még mindig aktuálisak. A  közlemény egyértelművé teszi, hogy mindhárom említett területen további erőfeszítésekre van szükség.

A földrajzi lefedettség nem kiegyensúlyozott: Kelet-Európa az ESBA keretében mindeddig elsősorban a kkv-megállapodásokat használta ki. Hogyan kezelhető ez a helyzet?

A közlemény egyértelművé teszi, hogy mindhárom említett területen további erőfeszítésekre van szükség.

A Bizottság határozott célkitűzése, hogy biztosítsa valamennyi uniós forrás jobb felhasználását a különböző szakpolitikai területeken, és további lépésekkel kívánja megkönnyíteni az uniós források és az ESBA-támogatás ötvözését. Az eszközök ilyen ötvözése – különösen az esb-alapok esetében – rendkívül hasznos lehet az ESBA széles körű földrajzi lefedettségének biztosítása szempontjából.

A Tanácsadó Platform szintén hatékony eszköznek bizonyulhat, amely támogatást nyújt a projektgazdák számára a jobb projektek kidolgozásához, különös tekintettel azokra a régiókra, illetve ágazatokra, ahol további bevonásra és szakmai többletkapacitásra van szükség. Az ESBA és más uniós források – például az esb-alapok – ötvözése, valamint a beruházási platformok létrehozása várhatóan egyaránt elősegíti majd a kiegyensúlyozottabb földrajzi lefedettség elérését.

A Bizottság és az EBB változatlanul helyi tájékoztató kampányokat fognak szervezni, hogy Unió-szerte megismertessék és népszerűsítsék az európai beruházási tervet. Egyes esetekben az EBB új irodák megnyitását tervezi a tagállamokban a szélesebb körű helyi támogatásnyújtás biztosítása céljából. Ez Görögországban sikerrel járt: az EBB nemrégiben bővítette támogató csoportját, ami hamar meghozta gyümölcsét, hiszen áprilisban jóváhagyásra került az első görögországi ESBA-projekt. A nemzeti fejlesztési bankokkal – például a Tanácsadó Platform keretében – folytatott megerősített együttműködés előreláthatólag szintén elősegíti majd, hogy több projekt valósuljon meg az egyelőre kevéssé lefedett országokban.

2017. június 19.

Forrás: www.eu.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*