2024 május 19, vasárnap
Főoldal  //  Hatvan  //  Hatvanban köszöntötték Heves megye első újszülöttjét
03
jan 2016
PDF
Nyomtatás
E-mail

Január 1-jén 11 óra 50 perckor, Hatvanban született meg 2016 első Heves megyei babája, Gercsényi Zalán. A kisfiú egy zagyvaszántói család második gyermekeként, 3000 grammal és 54 centiméterrel, egészségesen látta meg a napvilágot.

Az újszülöttet és édesanyját Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, és Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Tóth Csaba, a Heves Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte Hatvanban.

A döntéshozók az ünnepi pillanatokban arra is emlékeztettek, hogy több lehetőséget biztosítanak a kormány családpolitikai intézkedései 2016-tól, s hogy a területfejlesztési tervekben mennyire hangsúlyosak a családbarát fejlesztések.

Zalán édesanyja, Gercsényiné Izsák Anett eredetileg is január elsejére várta a gyermek érkezését, bár hivatalosan csak 15 nappal később volt tervben a születése. Elmondta: Zalánt otthon, Zagyvaszántón már nagyon várja három és fél éves bátyja is.

Szabó Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő szerint büszkeség, hogy a megye első idei újszülöttje éppen Hatvanban, a megújult kórházban látott napvilágot, ahol a korábbi évek háromszázas születésszáma után most több mint 500 gyermek születik évente, de a végcél a legalább 800 itt megérkező baba. Majd arra is emlékeztetett, hogy a kormány épp január elsejétől kínál nagyobb családtámogatási és családalapítási támogatásokat a magyar fiataloknak.

- Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a házaspároknak az új lakás vásárlásához, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztése keretében a vissza nem térítendő támogatás mellett további 10 millió forintos hitelt is kaphatnak a három gyermeket vállaló családok huszonöt éves futamidőre. Január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökken az új lakásvásárlás áfája, önerős építkezésnél pedig 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa. E támogatásoknak köszönhetően egy háromgyermekes család előre tud lépni. A személyi jövedelemadó csökkentése által azok, akik dolgoznak, kedvezményeket kapnak a gyermekek után. Nagyon fontos a gyermek, a születésszám növelése, ezért azokat a szülőket támogatjuk, akik szeretnének gyermekeket nevelni, munkára, tisztességre tanítani.

Zalán köszöntésére érkezett a Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Szabó Róbert is, aki kifejtette: a területfejlesztési programok, amelyekért a megye felelős, sok tekintetben tartalmaznak családbarát terveket is.

- Évről évre nő a születésszám a megye kórházaiban. Négy-öt éve ez a tendencia még csökkenő volt, de sikerült megfordítani. A megyei területfejlesztési programokban is nagy hangsúlyt fektetünk a bölcsőde- és óvodafelújításokra, szeretnénk nagy mértékben növelni a megyei bölcsődei férőhelyek számát. Lehet majd pályázni munkahelyi bölcsődékre, ez is segítheti az élhető Heves megye kialakítását – mondta Szabó Róbert, s felidézte: az elmúlt években a megye összes kórháza elkezdett megújulni.

A köszöntésen szintén részt vett Tóth Csaba, a közgyűlés alelnöke, s a három döntéshozó közösen adta át ajándékait az anyukának és a megye legfiatalabb polgárának.

 

2016. január 3.

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*