2024 április 17, szerda
Főoldal  //  Kisköre  //  Hallépcső épült Kiskörén
28
okt 2014
PDF
Nyomtatás
E-mail

A Komplex Tisza-tó program keretében 740 millió forintból épült hallépcső Kiskörén. Az országosan is egyedülálló méretű, 1300 méter hosszú építmény biztosítja a folyóban és a tóban élő állatvilág folyamatos „közlekedését”, fel- és leúszását, megkerülve a duzzasztóművet.

 

Az október 28-ai sajtótájékoztatón Lovas Attila, a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a hallépcső lehetővé teszi a halak számára, hogy az alvízről a felvízre ússzanak akkor is, amikor a vízlépcső zsiliptáblái zárt állapotban vannak. Hozzátette, hogy a mesterséges patakként funkcionáló ökológiai folyosó felső szakaszának központi elemeként 180 méter hosszúságú tápcsatorna épült a téli kikötő és az üzemi út között, az üzemi út alatt pedig az árvizek kizárását és a víz betáplálását szabályozó műtárgy létesült. Itt helyezték el azokat a monitoring berendezéseket, amelyek segítségével ellenőrizhetik a lépcső hatékonyságát, valamint halbiológiai kutatásokat végezhetnek. Szólt arról is, hogy az építmény nem csak hallépcső funkciót tölt be, turisztikai attrakcióként is várja a látogatókat. Jelenleg tárgyalnak a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, s egy szlalom-versenypálya kialakítását tervezik a jövőben.

Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés, egyben a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke köszöntőjében elmondta: a megye területfejlesztési koncepciójának fontos része a turizmus, a turizmusnak pedig fontos része a Tisza-tó, amely a 2014-2020-as uniós ciklus során kiemelt figyelmet kap. Hozzátette, hogy a tavon négy megye is „osztozik”, ez pedig együttműködésre sarkallja a térség fejlődésén munkálkodó döntéshozókat és vállalkozókat. A legfőbb cél pedig az, hogy komplexen, együtt gondolkodva alakuljanak ki a térséget előremozdító fejlesztési elképzelések.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Tisza-tavi miniszteri biztos köszöntőjében különlegesnek nevezte a beruházást, amely széleskörű összefogás eredménye, s természetvédelmi és turisztikai célokat egyaránt szolgál. Hozzátette: a Tisza-tó nagy gazdasági, környezetvédelmi és turisztikai potenciállal rendelkezik, s a jövőben azon dolgoznak majd, hogy minél több sikeres beruházás valósuljon meg a térségben.

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*