22
feb 2013
PDF
Nyomtatás
E-mail

Az Európai Területi Társulások (ETT) a motorjai lehetnek a régiók közötti együttműködésnek, a Közép-Európai Kezdeményezés pedig hozzájárulhat annak az organikus egységnek az újjáépítéséhez, amely megvolt a régióban – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön, az ETT Jóváhagyó hatóságok második találkozóján, Budapesten.

 

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a kétnapos tanácskozás résztvevőihez szólva, köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) elnöki tisztét idén Magyarország tölti be, így a tanácskozás indító találkozónak is tekinthető.

Magyarországnak és a közép-európai régiónak nemcsak gazdag történelme van, de arra is képes, hogy ígéretes jövőt építsen – hangsúlyozta a miniszter. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kontinens ezen részében az országhatárok ritkán estek egybe a nemzetiségek által meghatározott határokkal.

Navracsics Tibor, aki az Európai Területi Társulásokat a hidegháborús mítosz leépítésére szolgáló egyik leghatékonyabb eszköznek nevezte, reményét fejezte ki, hogy a konferencia résztvevői aktívan járulnak hozzá Közép-Európa közös újjáépítéséhez.

Giorgio Rosso Cicogna, a KEK főtitkára a kormányközi együttműködés egyik legfontosabb fórumának nevezte a közép-európait, amely a 250 millió lakost magába foglaló tizennyolc tagállamával – amelyek között nem uniós államok is vannak - az egyik legnagyobb regionális kezdeményezéssé vált. Mint mondta, a KEK nem csupán a regionális együttműködést segíti elő, hanem a gazdasági, a szociális és a területi kapcsolatokat is.

A társulást a főtitkár a legjobb eszköznek nevezte a hosszú távú együttműködés biztosítására. Ugyanakkor arra is rámutatott: az ETT-k működésében számos jogi nehézség merült fel, a többi közt az egyezménytervezetek vagy a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok nemzeti jogban való megjelenítése okozott nehézséget. Fontosnak nevezte, hogy a pénzügyi fenntarthatóságról szóló, valamint a kohéziós politika megalkotásában is aktív részt vállaljanak az ETT-k, amelyeknek egyes szektorok infrastrukturális fejlesztésében, valamint a kutatás terén is nagy szerepük van.

Magyarország 2013. január 1-jétől tölti be a KEK elnökségi tisztét, 2013. július 1-jétől pedig átveszi a Visegrádi Csoport elnökségi feladatait. Az ETT-ket 2006-ban hívta életre az Európai Unió, hogy jogi keretet nyújtsanak az európai önkormányzatok és régiók együttműködésére, valamint az uniós támogatások hatékonyabb felhasználására.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján olvasható tájékoztatás szerint Magyarország élen jár az ETT alapítások és működtetése területén: tizenkét ETT működik magyarországi székhellyel, kettő pedig szlovák székhellyel, de magyar részvétellel.

2013. február 22. Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*