2024 március 28, csütörtök
Főoldal  //  Települések  //  Települések  //  Magyarország kormánya mellett több civil szervezet is segít az árvízkárosultakon
12
dec 2019
PDF
Nyomtatás
E-mail

Tizenhét Heves megyei településen okozott jelentős károkat a júniusban lezúdult, rekordmennyiségű csapadék. A helyreállítási munkálatokat nemcsak Magyarország kormánya támogatja, több civil szervezet is gyűjtést indított, köztük a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége. Elnökük, Szőnyi Kinga több mint egymillió forintot adott át jelképesen két Heves megyei település polgármesterének a szerdai, megyeházán megtartott sajtótájékoztatón.


Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a nyári villámárvíz okozta károk gyors és hatékony felszámolásához a katasztrófavédelem, a hivatásos és önkéntes tűzoltók, a rendőrség, a polgárőrség, a civil és vállalkozói szféra, a polgármesterek és a helyi lakosok példaértékű összefogására volt szükség. A helyreállítási munkálatok még mindig tartanak, az érintett települések pedig Magyarország kormánya mellett hazánk civil szervezeteire is számíthatnak.

Nyitrai Zsolt, Eger és térsége országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: köszönet illet mindenkit, aki segítette és a mai napig segíti a helyreállítási munkálatokat. Emlékeztetett arra, hogy a tragédiát követően Horváth Lászlóval, Gyöngyös és térsége országgyűlési képviselőjével közösen tartottak sajtótájékoztatót a Parlamentben, arra kérve a kormányt, hogy a katasztrófával sújtott települések a lehető leghamarabb juthassanak hozzá a védekezéshez és a helyreállításhoz szükséges támogatáshoz. Megyénkben, a károk enyhítéséhez mintegy 350 millió forintra van szüksége az érintett településeknek. Nyitrai Zsolt elmondta, Siroknak 66 millió forintos támogatást ítélt meg Magyarország kormánya, de Egerszólát és Novaj is beadta igényét, előbbi 100, utóbbi 38 millió forintos támogatásra számít a vis maior keretből.

Az országgyűlési képviselő kiemelte, nemcsak kormányzati segítségre számíthatnak a károsultak, hazánk több civil szervezete is példaértékű összefogást kezdeményezett, köztük a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége. Elnökük, Szőnyi Kinga a sajtótájékoztatón elmondta, felhívásukhoz – melyet a Magyar családok az árvíz- és viharkárosultakért hívószóval hirdettek meg –  12 civil szervezet és vállalkozás csatlakozott, s nemcsak hazánkból, határainkon túlról is érkeztek felajánlások. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványán keresztül több mint 2,5 millió forintot gyűjtöttek össze, ezen összeg felét, 1 millió 258 ezer forintot két Heves megyei település, Egerszólát és Novaj polgármesterének adta át jelképesen Szőnyi Kinga a sajtó képviselőinek jelenlétében. A Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke úgy fogalmazott: az adventi koszorúkon vasárnap lobbant fel a remény lángja, s az az összefogás, mely rászorulók megsegítésére született, szintén a reményt szimbolizálja.

2019. december 12.

www.hevesmegye.hu, Korepta Lilla

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*