20
Jun 2014
PDF
Print
E-mail

Az örökségvédelem közel negyven éves adósságát törleszti, amikor a Múzeumok éjszakájának keretében megnyitják az egri Valide Sultana fürdőromot szombaton délután négy órakor - mondta Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója egri sajtótájékoztatón, szerdán.

Az igazgató kitért rá: az egri történelmi belváros rehabilitációs programjának részeként látogathatóvá tett fürdőrom egyike Eger négy török-kori ikonikus örökségének a Minaret, a Török-fürdő és a várbéli Török-kert mellett.

Hozzátette: tervezik, hogy a későbbiekben egy, a török-kori fürdőkultúrát bemutató multimédiás kiállítást is nyitnak majd itt, az ehhez szükséges 20-30 millió forintot pályázati forrásból, illetve a török követség bevonásával remélik előteremteni.

Szécsényi Orsolya igazgatóhelyettes felidézte: a vármúzeum vidékről az elsők között csatlakozott a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatához 2004-ben. Közlése szerint idén a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából rendezvény-társulásként, az egri Eszterházy Károly Főiskola Varázstorony Természettudományi Pályaorientációs Központjával, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral, valamint az Egri Termálfürdővel közösen várják a látogatókat a Múzeumok éjszakáján. A programokhoz számos szolgáltató is csatlakozott - tette hozzá.

Az igazgató-helyettes elmondta: a Múzeumok éjszakáján a várban lesz egyebek mellett fáklyás kazamatavezetés, megrendezik a VI. Kárpát-medencei tűzugró fesztivált és időszakos kiállítás is nyílik a belvárosi rehabilitáció során feltárt régészeti leletekből. Az Egri Vitézlő Oskola vezetésével pedig fáklyás felvonulás indul a belvárosból a várba este 9 órakor.

Kárpátiné Ézsiás Edit, a könyvtár olvasószolgálata vezetőjének közlése szerint az intézmény kedvezményes beiratkozási lehetőséggel, kiállításokkal éskoncertekkel várja a vendégeket.

A Varázstoronyban már délelőtt tízkor elkezdődnek a programok: kémiai kísérleteket tartanak a gyerekeknek, lesznek planetáriumi órák, előadást tartanak a Naprendszerről, a robotokról, a Földön kívüli élet esélyeiről. Papp Irén, a Varázstorony program-koordinátora hozzátette: a várban este 9 órától egy csillagászati távcsővel a Szaturnuszt is meg lehet majd figyelni.

A sajtótájékoztató keretében mutatta be Sz. Király Júlia, a vármúzeum osztályvezetője Gárdonyi Géza Természet kalendáriuma - Titkosnapló című, a Helikon Kiadó gondozásában az Ünnepi könyvhétre megjelent könyvét. Felidézte: Gárdonyi Géza rendszeresen feljegyezte kertjének növény- és állatvilágával, illetve a természeti jelenségekkel kapcsolatos megfigyeléseit - titkosírással. Az új kötet révén a nagyközönség most olvashatja először teljes egészében - a titkosírással és fordításával együtt - ezeket a jegyzeteket.

 

2014. június 20.

Forrás: MTI

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*