2022 July 06, Wednesday
Főoldal  //  Mikófalva  //  A turizmus lehet a kitörési pont a palóc gyöngyszemben
18
Jun 2014
PDF
Print
E-mail

Mikófalva jövője a turizmus fejlesztésére épülhet – mondta a Turizmus Online-nak Kelemen Károly, a falu polgármestere. A Bükk-hegység szélén található kis falu régi múltra tekint vissza. Az 1400-as évekből fennmaradt írások szerint a Bél nemzetség fészke volt, majd a Mikó család tulajdonába került.

 

A rendezett, erdőkkel övezett település pontosan szemben helyezkedik el a Bükk-hegység egyik magaslatán levő Bélkő monumentális sziklaszirtjeivel. Itt a jó levegő és a panoráma tehát egyaránt garantált.

Komfortos szálláshelyek

Mikófalván működik egy vendégház, emellett néhány család magánszálláshelyeket is kínál a turistáknak. Ezek mind komfortos otthonok, melyek folyamatos felújításához az utóbbi időben többen pályázati támogatást is elnyertek. A polgármester nem titkolta, hogy a falu életében hosszabb távon a turizmus jelenthet kitörési pontot és megélhetési lehetőséget. Hozzájárulhat ahhoz is, hogy akik fejlesztenek, azok – mint lokálpatrióták – Mikófalvához ragaszkodjanak. A vendégek pedig jönnek, különösen a következő nyári hetekben számítanak nagyobb számban rájuk. Ők igény szerint nemcsak szálláshelyet kaphatnak, hanem teljes ellátást is biztosítanak a vendégházaknál. Az érkezők közül sokan évről évre visszatérnek pihenni Mikófalvára, hogy ne csupán a helyi látnivalókat ismerjék meg, hanem kiránduljanak a környéken is. Így főleg Eger, Bélapátfalva és Szilvásvárad nevezetességei iránt érdeklődnek. Sokan keresik fel a falu műemlék jellegű katolikus templomát, amely még az 1700-as években épült, és a Recska-patak fehérre meszelt hídját is többen felkeresik.

Játszótér, díszpark, mini skanzen

A vendégek szinte az ország minden részéből jönnek Mikófalvára, de különösen a fővárosból, a Dunántúlról és az Alföldről látogatnak ide. Az elmúlt időszakban a turistákat szolgáló látványosságokkal gazdagodott a falu. A gyermekek örömére a központban nyitották meg az új játszóteret, mellette pedig pihenést szolgáló díszparkot létesítettek padokkal és örökzöld növényekkel. Ezeket a fejlesztéseket 15 millió forintért a Leader-program támogatásával valósították meg.

A fejlesztés idén tovább folytatódik. Ugyancsak Leader-pályázattal nyertek el támogatást a falumúzeumként működő, egykori kisnemes Göböly Gergely házának, illetve az egykori kovácsműhelynek a felújítására. Ezek mellett egy csűrös házat is építenek, amely mini skanzenként lesz majd látogatható. Itt kialakítanak egy bemutatóhelyet is, ahol évente 4-5 alkalommal rendezik meg a hagyományőrző együttesek találkozóját. Ugyancsak itt a falu múltját bemutató fotókiállítást is terveznek. A 15 millió forintos fejlesztés várhatóan idén szeptemberben fejeződik be.

A passiójátékokra emlékeztek

Kelemen Károly arra is utalt, hogy két évvel ezelőtt előkerült régi képek felhasználásával, kiállítás keretében emlékeztek meg a Mikófalvi Passió Játékok 90. évfordulójáról. Erre a nagyszabású rendezvényre sok kíváncsi turista érkezett a faluba, amelyet azóta is emlegetnek. Ezeket a játékokat először 1922-ben mutatták be helyi parasztemberek szereplésével a falu feletti dombon. Itt ma három kereszttel kálvária látható.
A falu vezetőjének véleménye szerint a következő időszakban igyekeznek mindent elkövetni azért, hogy a turizmus tovább fejlődhessen Mikófalván. Szeretnék, ha tovább növekedne a vendégéjszakák száma a falu portáin, és még többen terjesztenék a palóc gyöngyszem jó hírét az országban.

2014. június 17.

Forrás: www.turizmusonline.hu

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*