2024 március 28, csütörtök
Főoldal  //  Települések  //  Települések  //  Defibrillátor-térkép készül megyénkben
01
2017
PDF
Nyomtatás
E-mail

A Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezetével együttműködésben egy országos kezdeményezéshez csatlakozva céljául tűzte ki, hogy elkészíti és közzé teszi Heves megye nyilvánosan elérhető félautomata/automata defibrillátorainak térképes megjelenítését.

Hazánkban is jelentős számban fordul elő olyan hirtelen szívhalál, amely nem egészségügyi intézményben, hanem nyilvános helyen (pl. bevásárlóközpont, pályaudvar) éri a beteget. A hirtelen szívhalál hátterében, az esetek többségében, az ún. kamrafibrilláció áll. A kamrafibrilláció fellépésétől számított 5 percen belül megfelelő beavatkozásokkal még valószínűleg maradandó károsodás nélkül is visszafordítható a folyamat, azonban beavatkozás nélkül 10 perc után a túlélés esélye már minimális. A gyors felismerés, a rövid időn belül megkezdett eszköz nélküli újraélesztés elengedhetetlen, emellett azonban defibrillátor készülékkel, vagyis egy elektromos ütés alkalmazásával tovább növelhető a túlélés esélye. Ebben az esetben olyan készülékek tölthetik csak be szerepüket, amelyekkel nemcsak szakemberek (egészségügyi dolgozók), hanem a laikusok is elvégezhetik ezt a beavatkozást, vagyis nem igényelnek speciális ismereteket és használatuk egyszerű (ún. félautomata/automata defibrillátor).

Társadalmi kezdeményezésre, sokszor pályázati támogatással Heves megyében is számos ilyen készülék áll rendelkezésre hivatalokban, önkormányzati-, illetve oktatási intézményekben, középületekben, bevásárló központokban, azonban ezek pontos helyéről, elérhetőségéről jelenleg nem rendelkezünk teljes körű információkkal. Első lépésként már megkerestük megyénk önkormányzatait, háziorvosi rendelőit, ahonnan számos bejelentett berendezés elérhetőségét rögzítettük.

Jelen felhívásunk azon intézményekhez, vállalatokhoz, magánszemélyekhez szól, melyek rendelkeznek ilyen készülékkel és annak pontos helyét nyilvánosságra hozva egy esetleges laikus elsősegélynyújtás, újraélesztés során annak hatékonyságát növelve akár életet menthetnek. Az elkészült defibrillátor-térképet a kormányhivatal honlapján elérhetővé tesszük.

Kérjük mindazok jelentkezését, akik rendelkeznek ilyen berendezéssel és csatlakozni szeretnének kezdeményezésünkhöz. Annak érdekében, hogy a térkép a lakosság biztonságát mielőbb szolgálhassa, a defibrillátorral rendelkezők jelentkezését 2017. március 20-ig várjuk az alábbi információk megadásával:

  • cég, intézmény, szervezet megnevezése;
  • a defibrillátor pontos helye (helység, utca, házszám és az épületen belüli elhelyezkedése);
  • a defibrillátor üzemeltetésével megbízott kapcsolattartó személy neve, e-mailes és telefonos elérhetősége.

További kérdésével fordulhat Bonta Enikő népegészségügyi szakügyintéző kollégánkhoz (elérhetőségek: 06-36-795-876; Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ).

Segítő közreműködésüket előre is köszönjük!


2017. március 1.

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*