08
May 2017
PDF
Print
E-mail

Május 13–14-én ünnepli a 130 éves Mátrai turizmus fennállását a két mátrai TDM-szervezet, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület és a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület.

A 130 éves a Mátrai turizmus programsorozat nyitányaként május 5-én a Sástó Turisztikai Központban régi fotókból, képeslapokból, tárgyakból nyílt kiállítás.


Május 13-án Gyöngyös Város Barátainak köre emléktáblát helyez el az egykori városháza helyén, ahol megalakult a Mátra Egylet. Ennek érdekességét az adja, hogy május 21-én lesz a gyöngyösi tűzvész 100. évfordulója, amire egész napos programmal emlékeznek, megidézve azt is, hogy a tűzvész után a városba látogatott IV. Károly, az utolsó magyar király és Zita királyné.

A május 13–14-ei program valóban különleges étlapot kínál, a szó szoros és átvitt értelmében is, hiszen Sástón, Mátraszentlászlón és Mátraszentimrén régi szlovák és palóc ételekkel várják a vendégeket, sőt Mátraszentimrén egy héten át kínálják az 1920-as évek fogásait, s mindezt a teljes személyzet népviseletben teszi majd.

A jó fogások előtt és után pedig mi sem lehet jobb időtöltés, mint egy túra a Mátra első turistaútján, a Széky István-úton, vagy egy könnyed séta az Eremény-tetőre. Akik betyárokkal szeretnének találkozni, azoknak a május 14-ei mátraszentimrei túrát ajánlja Kápolnai Nagy Ágnes, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke. De ásványgyűjtő túrához is lehet csatlakozni, szintén ezen a napon. Szombaton a Szalajka-háznál igazi családi program lesz a kisvonatozással egybekötött madárodú-kihelyezés. A kicsiket vasárnap Galyatetőn Kéktúra pecsétgyűjtő játék várja. Aki kényelmesebben akarja megismerni a Mátrát, az választhatja a postakocsit, vagy az eseményre üzembe állított Ikarus 55 járatot is.

A május 14-ei mátraszentimrei program egyik különlegessége lesz, hogy a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület ekkor adja át az első 15 örökbefogadónak a Fogadj örökbe egy hegyet! programjuk keretében az örökbefogadási okleveleket. Ezen a napon a Vadvirág Hotel is kitárja kapuit és régi útikönyvek, képeslapok, relikviák között kötetlen beszélgetésre várja az érdeklődőket.

Sikeres fogadtatás esetén a két egyesület a jövőben minden évben megrendezi a Mátrai turizmus napjait, amit szezonindító programnak szánnak.

2017. május 8.

Forrás: www.turizmus.com

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*