27
Aug 2012
PDF
Print
E-mail

Tuzolto muzeum eger Az Európai Uniós és állami támogatásból felújított épület és a kibővült kiállítás megnyitotta kapuit a látogatók előtt Egri Tűzoltó Múzeum néven.

A Tűzoltó tér 5. szám alatt, az egykori tűzoltó laktanyában 1999 szeptemberében, az egri tűzoltóság megalakulásának 125. évfordulóján nyílt meg az egri Tűzoltó Múzeum.

Az EVAT Zrt. az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében 215 397 559 forint pályázati támogatást kapott a múzeum teljes megújítására. A Múzeum országos szinten is egyedülálló szakmatörténeti, kulturális-turisztikai attrakcióival, a múlt történelmi értékeit a jelen kor technikai elemeivel együtt bemutatva felejthetetlen élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az 1929-ben épült három szerállásos épület jellegzetes példája a vidéki tűzoltósági szertáraknak. Az archaikus kiállítótérben a XX. század első felében működő városi tűzoltóságok muzeális értékű járművei láthatóak, melyek összeszerelését, használatát rövid játékfilmen keresztül ismerheti meg a látogató. A Híradóshelyiség az 1940–50-es évek híradós állomásainak technikai eszközeit mutatja be. Az állandó kiállítás anyagában az egri valamint a heves megyei tűzoltóságok történeti anyaga kapott helyet. A Látványtár helyiségében az önkéntes és létesítményi tűzoltók által használt eszközök láthatóak. A Restaurátor műhelyben kapott helyet több demonstrációs eszköz, mint például az önkéntesek körében gyakran használt Żuk kisteherautó vagy a hagyományőrzők által használt kocsi fecskendő. A kiállítótermekben található iVoiceSys hangrendszerek „megszólaltatják” a kiállított tárgyakat: a kocsi fecskendők zöreje az 1900-as évek első felének hangulatát tükrözi, de hallhatóak a mai járművek jellegzetes szirénahangjai is. Mindezek mellett az önkéntes tűzoltók hangzásvilágába is nyerhető betekintés.

Az Egri Tűzoltó Múzeum komplex, teljes körű szórakozást nyújt a látogatónak és a szakma iránt érdeklődőnek egyaránt. A Tűzfészek Ajándékboltban a gyűjtők, gyerekek és turisták igényeit kielégítő emléktárgyak között mindenki megtalálja kedvencét. A Múzeumkert hátsó felében kialakított játszótér kellemes kikapcsolódást nyújt a gyermekeknek, míg a környező padok kiváló lehetőséget nyújtanak pihenésre és piknikezésre egyaránt. A Játszóház foglalkozásai során a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, de akár tűzoltóként is kipróbálhatják magukat a játékok során.

A Kutatószoba alkalmas a szakma iránt érdeklődők valamint kutatók, egyetemisták számára információszerzésre, tűzoltással, katasztrófavédelemmel kapcsolatos anyagok megismerésére. A Multimédiás terem használható szakmai- és történeti valamint pályaorientációs előadások megtartására, klubfoglalkozások, találkozók megrendezésére. A terem lehetőséget ad filmklubok és ideiglenes kiállítások, vándorgyűjtemények befogadására.

A Múzeumkertben felállítható mobil színpad koncertekkel, színdarabokkal teszi teljessé a Múzeum kínálatát a kultúra és a szórakozás iránt érdeklődők számára. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósult meg.

2012.08.27., Forrás: http://www.turizmusonline.hu/aktualis/cikk/megnyilt_az_egri_tuzolto_muzeum?utm_source=newsletter&utm_medium=napi_turizmus_hirlevel&utm_campaign=8046

 

Elérhetőségek

Cím: H-3300, Eger, Kossuth L. u. 9.

Telefon: + 36 36 521 310

Email: kabinet@hevesmegye.hu

Fax: + 36 36 411 106

Europe Direct: +36 36 521 480

GPS: 47.900766 / 20.378265

 

A Heves Megyei Önkormányzat hivatalos
honlapjával kapcsolatos általános
adatvédelmi tájékoztatót innen töltheti le.

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

FacebookYoutube

Településeink

Településeink

Eseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Név:*
E-mail cím:*