Bolyki Jánosnak Heves megye Nagyköveteként már nem csak érdeke, de kötelessége is népszerűsíteni a megyénk értékeit. Nem mintha eddig ezt nem tette volna, hiszen nem csak elismerései, de szakmai és közösségi munkájának híre is túljutott a megye- és az országhatáron is.
– Heves Megye Nagykövete cím egyik első birtokosa. Tudja már, mivel jár ez a rang, az elismerésen túl?
– Mindenekelőtt: nagyon megtisztelő elsőként megkapni egy ilyen címet. Munkám során eddig is megragadtam minden alkalmat, hogy Egert és Heves megyét népszerűsítsem. Szerencsére van mit, Eger, a Bükk, a Mátra a Tisza-tó, a gyógyvizek, a borok külön-külön is vonzóek és érdekesek, így együtt pedig igazi kuriózum. Az országot és a világot járva rengeteg helyen tartok borbemutatókat, borvacsorákat, ezek pedig remek alkalmakat kínálnak arra, hogy megyénkre irányítsam a figyelmet.
– Számos elismerést begyűjtött már, volt az Év fiatal bortermelője, az Év ígérete az Év gasztroborásza. Van köztük kedvenc? A díjak, elismerések változtatnak a hozzáállásán akár munkájában, akár a magánéletében?
–Mindegyik eltérő jellegű, más-más testület, más-más szempontok alapján ítélte meg. Nem lehet összehasonlítani azt, amit a helyi termelők szavazatai alapján kaptam meg azzal, amit országos vezető üzletemberek ítéltek oda. Egy közös vonásuk azonban van: mindegyik azt igazolja, hogy jó úton járok, megerősít abban, érdemes azt tenni, amit teszek. És felhatalmaz arra: még intenzívebben vegyem ki a részem az Egri Borvidék életéből, a társadalmi szerepvállalásból. Ezek persze egyre több feladatot is rónak rám, a magánéletem már lassan a nullához közelít, de még bírom szuflával.
– Ha már a társadalmi szerepvállalás, rendszeresen támogatja a rászorulókat...
– Számomra nagyon nagy örömet jelent segíteni rajtuk. Minden egyes segítséget sikerként élek meg, ami boldoggá tesz. Ezt mindenkinek ajánlom, aki megteheti; próbálja ki, milyen érzés. Legközelebb május 25-én tartunk jótékonysági napot a pincészetünkben: e hagyományos fesztivállal az általam életre hívott Egri Forrás Fogyatékkal Élő Fiatalok Társaságának javára gyűjtünk. Lesznek koncertek, fellépők és egri borászokon kívül tokajiak, a Mádi Kör tagjai is itt lesznek, összesen tizenöt pincészet borait lehet majd megkóstolni. E mellett már szervezzük a Böjte Csaba által vezetett torockói gyermekotthon lakóinak egri nyaraltatását is.
– Korábban úgy fogalmazott, a helyi vendéglátásra szeretne koncentrálni. Ezt hogyan tervezi?
– Ez alatt a minőségi borfogyasztás, a minőségi borgasztronómia erősítését értem. A fejlesztéseink is erről szólnak: az egykori érseki kőfejtőben lévő pincénk kóstolóhelyiségei mellé most készül egy új, fesztiválok, konferenciák, esküvők megtartására is alkalmas rendezvény-pavilon. Célunk, hogy a minőségi boraink mellé a környezetet is olyanná varázsoljuk, amely maradandó élményt ad, s egyúttal a bor szeretetére sarkall, ami pedig végső soron tovább öregbíti a város és a megye hírnevét.
– Úgy tudni, a minőségi borgasztronómia terén már Londonban is letette a névjegyét. A brit piac meghódítása lesz a következő lépés?
– Azért még nem erről van szó. Mint említettem, célunk a minőségi borgasztronómia erősítése, ez pedig nem csak hazai, hanem külföldi vendégeket is feltételez. Éppen emiatt utaztam ki a brit fővárosba, hogy angolt tanuljak. Ugyanakkor úgy gondoltam az ottani kereskedőmmel, ha már ott vagyok, járjuk végig a borkereskedéseket, éttermeket, lássuk, mit szólnak hozzám. Nos, elmondhatom, nagy érdeklődés kísérte ezeket a bemutatókat, minden általunk felkeresett helyen befogadák a boraimat. Sőt, két elit londoni étteremben, a Gordon Ramsay által irányított Maze-ben, illetve az évről évre a világ TOP10-es listáján szereplő Fat Duckban is találkozhatnak már pincészetünk termékeivel az oda betérők, ez utóbbiban étel mellé is kínálják ezeket. Az külön öröm, hogy nem valamely, széles körben elfogadott világfajtákról van szó, hanem két hazai, ám a határon túl alig ismert „menőről”, a 2006-os Egri Kékfrankosról és a 2009-es Egri Bikavérről.
Bolyki János
Született: Eger, 1974. november 11.
Iskolák: Budapesti Bőripari Technikum (1994);
Budapesti Könnyűipari Műszaki Főiskola (1998); gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szőlész-borász szak (2001)
Család: nőtlen
Hobbi: sport, színház, könyv, bor
Kedvenc étel: vadas krumplipogácsával
Kedvenc ital: málnaszörp
Kedvenc könyv: Hemingway: Öreg halász és a tenger
Kedvenc film: Trainspotting
Fotó: Lénárt Márton